I hus med självdrag, som vi har, bygger ventilationen på tryckskillnaden på luften utanför huset och luften inne i huset.
Stor temperaturskillnad innebär stor tryckskillnad och därmed mer ventilation.
Vid en yttertemperatur på 0 grader känner du en kraftig ventilation från uteluftintagen och när det är 22 grader både inne och ute känner du knappt någon ventilation alls.
Luften sugs sedan ut från lägenheten via ventiler i kök och badrum och i en del lägenheter finns det utsug i klädkammare. Den ”friska” luften tas alltså in via ventiler eller vädringsluckor i fönstren. Mellan rummen går luften via öppna dörrar eller så kallade överluftsspringor, när dörrarna är stängda. För att självdragsprincipen ska fungera optimalt ärdet absolut förbjudet att installera mekaniska fläktar i lägenheten då det kommer att rubba hela fastighetens ventilation och risken för stora dyra problem är överhängande. Köksfläkt i form av kolfilterfläkt är den enda typen av fläkt som godkänns i fastigheten.
För att hålla radonhalter inom normala nivåer är det viktigt att det året runt finns ett visst insläpp av luft i ventilerna och/eller vädringsluckor i fönster. Det är även viktigt att med jämnamellanrum rensa det filter som finns i vissa av vädringsluckorna vid fönster.
Tips för att få bättre ventilation
- Släpp in luft! Anpassa ventilationen till förhållandena. Mest ventilation behövs t.ex. vidmatlagning, bad, dusch och tork av tvätt. Då ska utsugen i köket och i badrummet vara ställda på största öppningsläget. För att utsuget ska fungera bra måste också uteluftsventilationen vara öppna. Minst ventilation behövs förstås när lägenheten är tom men var noga med att aldrig stänga uteluftventilerna helt. Stängs dessa kommer istället luften att tas genom andra otätheter. Sämre ventilation gör också att t.ex. risken för fuktskador i badrum ökar.
- Vädra ordentligt på sommaren! Fönstervädring är viktig komplettering till ventilationen, framför allt när det behövs mycket frisk luft. Under sommarhalvåret kan man vädra som man behagar (och det behövs då ju ventilationen fungerar sämre vid mindre temperaturskillnad). Korsdrag ger effektivt luftombyte. Vädring på vintern bör dock göras med eftertanke både med tanke på värmekostnaden och att det snabbt blir kallt inomhus. Vid mycket osande matlagning är det bättre att öppna ett fönster tillfälligt i ett angränsande rum än i köket. Köksventilerna ska naturligtvis vara maximaltöppna vid matlagning.